Guide til grønlandsk kultur

Introduktion til hvordan grønlændere tænker og handler.

Jeg boede i Sisimiut i Grønland 2010 til 2016, hvor jeg underviste på gymnasiet og de sidste fire år var en del af qajaqklubben, det meste af tiden som den eneste indvandrer. Størstedelen af denne vejledning er skrevet i 2013, og opdateret indtil 2016, med rettelser foretaget igen i 2020, så min indsigt i grønlandske forhold er derfor ikke særlig stor. Men så længe at jeg ikke fortæller noget forkert, vil jeg alligevel nedskrive min viden, så nye tilrejsende danskere (eller andre) kan lære af det, og at det dermed kommer Grønland til gavn.

Det bedste jo ville være hvis langt mere erfarne og indfødte mennesker ville skrive en sådan “vejledning”, men enten er man for høflige til dét (man udtrykker sig ikke på andres vegne) eller også synes man at det er unødvendigt…. på trods af at man ikke bryder sig om danskere der gør sig kloge på grønlændere.

Mine elever fra 2010-13 har dog læst og kommet med rettelser (i 2013, tusind tak til jer), og jeg har indført de fleste af disse i teksten. Hvis du har tilføjelser eller ændringer, er du meget velkommen til at skrive til mig.

Jeg har bemærket at enkelte forfattere af “rigtige” bøger om Grønland har stjålet passager eller omfortolket anekdoter fra denne kulturguide (som jeg er stensikker på kun kan komme fra mig, eks. den med de 3 danskere i klasseværelse som larmede mere end hele min grønlandske klasse som gruppearbejdede), uden at citere den, og mig. Lad venligst være med det, men skriv til mig i stedet, og bed om lov.

Mikkel – emailtilmikkel@yahoo.dk

Translate »