Guide til grønlandsk kultur 0af12 – Indledning og faktaene

Introduktion til hvordan grønlændere tænker og handler.

Jeg boede i Sisimiut i Grønland fra Juli 2010 til Juli 2016, hvor jeg underviste på gymnasiet og de sidste fire år var en del af qajaqklubben, det meste af tiden som den eneste indvandrer. Størstedelen af denne vejledning er skrevet i 2013, og opdateret indtil 2016, med rettelser foretaget igen i 2020, så min indsigt i grønlandske forhold er derfor ikke særlig stor. Men så længe at jeg ikke fortæller noget forkert, vil jeg alligevel nedskrive min viden, så nye tilrejsende danskere (eller andre) kan lære af det, og at det dermed kommer Grønland til gavn.

Det bedste jo ville være hvis langt mere erfarne og indfødte mennesker ville skrive en sådan “vejledning”, men enten er man for høflige til dét (man udtrykker sig ikke på andres vegne) eller også synes man at det er unødvendigt…. på trods af at man ikke bryder sig om danskere der gør sig kloge på grønlændere.

Mine elever fra 2010-13 har dog læst og kommet med rettelser (i 2013, tusind tak til jer), og jeg har indført de fleste af disse i teksten. Hvis du har tilføjelser eller ændringer, er du meget velkommen til at skrive til mig.

Jeg har bemærket at enkelte forfattere af “rigtige” bøger om Grønland har stjålet passager eller omfortolket anekdoter fra denne kulturguide (som jeg er stensikker på kun kan komme fra mig, eks. den med de 3 danskere i klasseværelse som larmede mere end hele min grønlandske klasse som gruppearbejdede), uden at citere den, og mig. Lad venligst være med det, men citér mig eller skriv og bed om lov.

Mikkel – emailtilmikkel@yahoo.dk

Faktaene

..alt det vigtige udover det man kan slå op på nettet

Grønland har næsten alle moderne bekvemmeligheder, forudsat at du er i de store byer. Udvalget er lidt mindre og kan især svinge afhængigt af om forsyningskibene kan komme frem, i de mindre. Ting koster næsten det samme (alkohol dog meget mere, og er pr. 2020 ligefrem blevet forbudt i enkelte byer) – der er ingen moms men dén besparelse spises af transportomkostningerne eller mere. Det du ikke kan købe hér kan bestilles fra Danmark. Dét tager 3-7 dage med fly eller en måned med skib, hvilket er billigere.

Temperaturen føles varmere end i Danmark – teknisk set er det koldere, men fordi luften er tør så føles det varmere – så -10 grader i Sisimiut føles som 0 grader i Danmark. Kangerlussuaq [gangerslussuak] kan nemt blive -30, og så mærker man at man eksisterer på naturens præmisser. Det samme gælder transport – færger og fly fungerer altid før eller senere, som regel til tiden men hvis der er snestorm kommer du måske først afsted en halv eller en hel dag eller to senere.
Internettet er dyrt men virker næsten altid, uanset vejret.

Her indskyder jeg på opfordring at man ikke bor i såkaldte iglooer (og næsten heller ikke længere ved hvordan man bygger dem) og ikke har pingviner og isbjørne som kæledyr.

Det er ikke altid så nemt at komme til læge og tandlæger på grund af ventelister, men det kan sagtens lade sig gøre – måske får man en tid en uge senere og håber på at man da stadig er syg – eller rask. Hvis det er akut, kommer man naturligvis til med det samme og flyves gerne til Nuuk eller til Danmark hvis det kræves. Det kommer alt sammen an på mange forskellige forhold, men i grunden er her et fint – og helt gratis – sundhedsvæsen.

Der er stor forskel på byerne – Nuuk er meget storby og dansk, Sisimiut er mere vild og naturlig på grund af de mange slædehunde og det store bagland hvor man kan køre på snescootere og dyrke skisport. Qaqortoq og sydkysten er smukt landbrug – for det meste, for nogle få steder er naturen ødelagt af miner. Jeg har kun set (næsten samtlige byer på )vestkysten op til Ilulissat, men ikke selv været i nord og øst, så det kan jeg ikke sige noget om, udover hvad jeg har fået fortalt af mennesker derfra som jeg har kendt.

Resten kan du selv læse på http://da.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B8nland

Translate »